Hulpmiddelen voor het toedienen van voeding
Deze hulpmiddelen zijn bedoeld voor mensen die niet op een normale manier kunnen eten en drinken en zorgen ervoor dat u het voedsel op een andere manier binnenkrijgt. Onder deze hulpmiddelen vallen thuis ingebrachte sondes en uitwendige voedingspompen en toebehoren.
Een sonde is een slangetje dat via uw neus of uw huid naar uw maag loopt. Soms wordt het slangetje voorbij de maag in de nuchtere darm geschoven. Een neussonde is meestal voor tijdelijke sondevoeding. Voor langdurige sondevoeding wordt een slang gebruikt die via de buikwand rechtstreeks in de maag wordt ingebracht (een PEG-sonde).
De voedingspomp zorgt voor een rustige stroom van het vloeibare eten naar de maag of het bloed.
Vergoedingen
Als u een basisverzekering én een aanvullende verzekering heeft bij Stad Holland kijk dan bij beide hieronder voor de totale vergoeding. Let erop dat u voldoet aan de voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen.
basisverzekering
Vergoeding
|
|
---|---|
Eigen risico
|
Vergoedingen in eigendom tellen mee voor uw eigen risico. Vergoedingen in bruikleen (de uitwendige voedingspomp) tellen niet mee voor uw eigen risico. Het eigen risico heeft in beide gevallen geen betrekking op kinderen onder de 18 jaar. |
Eigen bijdrage
|
Nee, er geldt geen eigen bijdrage. |
Leverancier zonder contract
|
Bij die hulpmiddelen leveranciers met wie het Stad Holland niet lukt om tot afspraken te komen, zult u in de meeste gevallen een rekening van de leverancier meekrijgen. Deze rekening dient u bij ons in en zal door ons vergoed worden, voor zover het gehanteerde tarief van de leverancier niet buitensporig hoog is. De regelgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) sluit de vergoeding van excessieve tarieven namelijk uit. |
aanvullende verzekeringen
Kies hieronder een aanvullende verzekering:
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen aanvullende vergoeding.
Geen vergoeding
Voedings-, genees- en verbandmiddelen vallen niet onder deze vergoeding.
Voorwaarden
De eisen om voor vergoeding in aanmerking te komen, hebben we hieronder voor u op een rij gezet. Ook leggen we u uit wat u zelf nog moet regelen.
Vergoedingseisen
De gemiddelde gebruikstermijn is afhankelijk van het type hulpmiddel. Dit wordt beoordeeld bij de aanvraag.
Het gaat om een uitwendige voedingspomp en uitwendige toebehoren, die benodigd zijn bij de enterale voeding.
Middelen die tijdens ziekenhuisopname worden ingebracht of toegepast, vallen niet onder de hulpmiddelenzorg. Dit geldt ook voor een uitwendige voedingspomp en uitwendige toebehoren, die benodigd zijn bij de parenterale voeding. Deze kosten vallen onder de kosten van het ziekenhuis.
De leverancier is aangesloten bij de erkenningsregeling Diabetes test materialen, Incontinentie materiaal, Stoma materiaal, Wondverzorgingsartikelen (DISW) van de SEMH.
Zelf regelen
Om recht te hebben op vergoeding moet uw gecontracteerde leverancier soms vooraf een schriftelijke aanvraag voor u indienen bij Stad Holland. De leverancier is op de hoogte van de contractvoorwaarden en weet wanneer en hoe een aanvraag ingediend moet worden. U kunt bij uw leverancier terecht voor vragen hierover.
Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en gelden de voorwaarden van het hulpmiddelenreglement.
Voor herhaling (opnieuw krijgen) van het hulpmiddel hebben wij meestal een nieuwe schriftelijke aanvraag van uw gecontracteerde leverancier nodig. De leverancier is op de hoogte van de contractvoorwaarden en weet wanneer en hoe een aanvraag ingediend moet worden. U kunt bij uw leverancier terecht voor vragen hierover.
Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, dan bent u zelf verantwoordelijk voor de aanvraag en gelden de voorwaarden van het hulpmiddelenreglement.
Als er iets aan de hand is met uw hulpmiddel, neem dan contact op met de leverancier.
Gecontracteerde leveranciers dienen hun rekeningen direct bij Stad Holland in. Als u naar een niet-gecontracteerde leverancier gaat, ontvangt u zelf de rekening van de leverancier en dient u deze vervolgens bij ons in. Deze kunt u eenvoudig declareren via de app of Mijn Stad Holland.